BIHUN SUP THAI

Hari ni saya nk share resepi bihun sup thai.

BAHAN-BAHAN

1 BUNGKUS BIHUN @ KUETEOW
**ikut citarasa anda
Dicelur dgn air panas hingga lembut

BAHAN-BAHAN SUP

1 BUNGKUS BUNJUT SUP
1 EKOR AYAM **potong 4 – DIREBUS DN DICARIKKAN ISI AYAM
3 BATANG KUKIT KAYU MANIS
1/2 BATANG LOBAK PUTIH (HIRIS MEMBULAT)
2 KIUB PATI AYAM
1 BUNGKUS BEBOLA AYAM
GARAM
10 SUDU MAKAN KICAP MANIS
3 SUDU MAKAN SOS IKAN
2 SUDU MAKAN SERBUK PASTI SEDAP
1 BATANG SERAI DITITIK
2 INCI HALIA DI HIRIS
3 BATANG AKAR KETUMBAR **dibersihkan dh di titik.

CARA-CARA PENYEDIAAN SUP

1. REBUSKAN AYAM BERSAMA AIR SEHINGGA AYAM EMPUK..KELUARKAN AYAM , KETEPIKAN , BIARKAN SEJUK

2. TAMBAHKAN AIR KEDALAM PERIUK AIR REBUSN AYAM AWAL TADI. MASUKKAN BUNJUT SUP, HALIA, SERAI, AKAR KETUMBAR, KICAP, SOS IKAN, GULA ,GARAM KIUB ATI AYAM DAN SERBUK PASTI SEDAP… DIDIHKAN

3. MASUKKAN HIRISAN LOBAK PUTIH, ALHIR SEKLI MASUKKAN BEBOLA AYAM…

MINYAK BAWANG PUTIH
** 3 BIJI BAWANG PUTIH DI BUANG KULIT DN DI TUMBIK KASAR..GORENG BERSAMA MNYAK SHNGHA GARING

CILI CUKA
** 15BJI CILI PADI MERAH DI BLEND BERSAMA SEDIKIT CUKA, GARAM, AIR LIMAU NIPIS, GULA DAN SEDIKIT AIR SUAM

CILI KERING
**CILI KERING DI BLEND KERING SHGGA HANCUR

KACANG TANAH
**DI GORENG TANPA MINYAK, DITUMBUK KASAR

DAUN SUP DAUN BAWNG SBG HIASAN

KANGKUNG DIPOTONG MEMANJANG DAN DI CELUR

Selamat mencuba

Tinggalkan komen